Fortid, stillhetspakt og oppgjør – hva nå for Spania?


Spanias nyere historie er både aktuell, brennbar og dramatisk. Dette kan utnyttes i klasserom og auditorium på en rekke vis. Her er noen ideer, artikler og linker som kan være til nytte.

I artikkelen fra Aftenpostens Innsikt (mai 2010) om Garzón og Spanias utfordringer kan du lese om det Aftenposten har kalt Spanias nye borgerkrig. Andre varianter over samme tema kan du finne i dokumentaren Stillheten etter Franco fra NRKs nettsider. Essensen her er at den dype splittelsen mellom fraksjonene både under borgerkrigen og det etterfølgende diktaturet stadig lever i beste velgående, og kanskje mer enn noen gang bobler i overflaten og truer med å koke over.

For at dette skal gi mening bør man nok kjenne til både borgerkrigen, Francos diktatur og overgangen til demokratiet. Min erfaring er at dette er tema som kan gjøres veldig spennende for studentene, og som lett fanger interessen deres.

Om du vil orientere deg selv eller studentene dine om den spanske borgerkrigen finnes det myriader av muligheter ute på nettet.

KAIROS-prosjektet.

BBC om åpningen av Lorcas grav.

Los niños de la guerra – veldig flott samling ressurser.

Samtidig var ikke den spanske borgerkrigen kun et indre nasjonalt anliggende. For mange foregikk kampen om Europas framtid på spansk jord. Gjennom artikkelen Hyenenes dag fra 2002, skrevet av Wladimir Chávez som i dag arbeider ved høgskolen i Østfold, kan du få en introduksjon til nordmannen Einar Juul Pettersens deltakelse i borgerkrigen.

En fin link hjem til Norge både gjennom tid og rom kan være å se på Johan Borgens innlegg “I det små” fra 1937, kanskje i kombinasjon med denne artikkelen fra NRK (februar 2009) om at Norge tjener penger på våpensalg til Israel. Det å trekke tråder hjem til Norge kan være en god avveksling for å sette oss selv inn i den historiske perioden vi studerer. Hvorfor reiste folk fra Norge til Spania for å kjempe? Hvordan var reaksjonene hjemme i Norge? Og mer generelt: hvilken rolle spiller vi i internasjonale konflikter, både den gang da og i dag?

En annen fin aktivitet er å benytte plakater fra borgerkrigen som utgangspunkt for muntlig aktivitet. Her finner du en god del plakater. Lag en presentasjon med dem du liker best og gi studentene dine i oppgave både å beskrive hva de ser på plakatene og samtidig gi plakaten en historisk kontekst og/eller forklaring på den enkelte plakats tilknytning til krigen (eks: hvilket parti representerer den?  hvilken del av hvilken front representerte de? etc.). Det kan være en fin anledning til å ta opp de mange interne konfliktene på republikansk side under borgerkrigen samtidig som det gir litt presentasjonstrening for studentene.

Takk til kollegaene Ann Elisabeth Hansen fra UiS og Kjell Gulbrandsen fra Raufoss vgs for gode tips til lenker og tekster.

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)