Archive for category Uncategorized

Når media ljuger – tips til spansklærere (og andre)

Foto av Jimmy Baikovicius (CC-Licensed)

“Vi er alle Barcelona”, et bilde av Jimmy Baikovicius (CC-Licensed)

Ny Tid publiserte i dag en en tekst, der det hevdes at spanske myndigheter står bak terrorangrepet mot Barcelona i august i år. Det er en del av jobben vår som spansklærere å kunne imøtegå spekulasjoner om den spansktalende verden der det dukker opp, med et minimum av faglig ryggrad, men det er ikke alltid like enkelt. Vi vet jo ikke alt, vi kjenner ikke alle situasjoner. Det er umulig.

Heldigvis finnes det noen kjennetegn på konspirasjonsteoretiske tekster, som vi kan benytte oss av.  Jeg har tatt utgangspunkt i noen av disse, til hjelp for meg selv og kanskje også for andre.

Hvordan klarer Ny Tids spekulasjoner seg mot Store Norske Leksikon og Wikipedias oversikt over hva som kjennetegner en konspirasjonsteori? Jeg har tatt en liten titt.

Read the rest of this entry »

, , , ,

No Comments

Fra spøk til alvor?

spøkFor snart seks år siden fikk jeg sjefen til å sende ut en mail fra meg, i hans navn, på første april. Jeg moret meg med å lage et skriv – hjulpet av sjefen – der vi beskrev en nært forestående prossess hvor vårt institutt var blitt plukket ut til det ærefulle oppdrag å bli et pilot-prosjekt: alle kontorene skulle rives og erstattes av et åpent kontorlandskap.

Som man kan forvente lot ikke reaksjonene vente på seg, forståelig nok. Sjøl syntes jeg dette var et morsomt stunt, av flere årsaker. For det første: Det er ingen tvil om at åpent kontorlandskap ikke passer for alle typer arbeid, deriblant mye av det som skjer i akademia. For det andre er det heller ingen tvil om at å endre på etablerte strukturer – fysiske eller ikke –  blant fast ansatte statlige akademikere som regel er tyngre å gjennomføre enn både fred i Midt-Østen, i Colombia og internt på den norske venstresida i landsmøtetider. Akademikere er i stor grad bortskjemte vanedyr når det kommer til organisering av arbeidsdagen, hvordan man skal arbeide, hva man skal prioritere og ikke, hvor man skal arbeide, hvordan man skal undervise, med mere. Meg sjøl inkludert, i aller høyeste grad. Så derfor ønsket jeg å pirke borti det, noe jeg selvsagt også koset meg med, på gode kollegaers bekostning.

Den tredje grunnen til at jeg syntes det var en artig spøk, var at jeg antok det for å være en absurd overdrivelse.  Og der er det at jeg nå begynner å stusse. Det debatteres og krangles om åpne landskap, ikke minst i Universitetsavisas spalter (her, her og her, som eksempel). Det er altså et reelt alternativt, uten at jeg vet i hvor stor grad.

Da jeg var liten lærte jeg at det var farlig å gjøre grimaser, for man kunne bli sånn. Det er tydeligvis heller ikke uten risiko å spøke om effektiviseringskåthet ovenfra, fordi da kan spøken fort bli til alvor. Jeg legger meg dermed selvsagt kledelig flat, og påtar meg deler av skylda for at vi har havnet der vi har havnet.

Her følger fellesmailen som gikk ut til alle ved instituttet, for snart seks år siden.

Read the rest of this entry »

, ,

No Comments

Så enkelt at selv en lærer kan bruke det!

Hvordan lage et nytt system for læring, som på samme tid både revolusjonerer skolen og er “så enkelt at selv en lærer kan bruke det”?, for å bruke Maiuran Loganathans egne ord, når han skal beskrive Ediphys visjon. Kanskje dette er noe du kunne tenke deg å teste? I så fall er det bare å lese og lytte videre her, og deretter hive deg med på den åpne testingen senere i vår.

Cyberkaff og Ediphy i prat.

Cyberkaff og Ediphy i prat.

I denne utgaven av Cyberkaff snakker jeg med Herman Henriksen og Maiuran Loganathan fra Ediphy. De har laget det de kaller et SLMS – Social Learning Management System – og dette skiller seg vesentlig fra det vi kjenner fra de tradisjonelle aktørene som ItsLearning og Fronter. I løpet av våren testet de produktet sitt ved Elvebakken Skole – “den eneste skolen i Norge der denne ideen kunne blitt gjennomført”.

Read the rest of this entry »

, , , , , , , , ,

3 Comments

Rastacountryland, der alt går an

IMG_3674

Noen ting blandes vanligvis ikke sammen, og musikk er en grei pekepinn på at det å blande folk og kulturer ikke alltid er like enkelt. Fusion er et trygt etablert skjellsord i musikk. Det er smaken av vassent kompromiss, acapellaversjoner av we will rock you, fresha opp i en funky afrobeat. Det er – i litt utivida forstand – metallband som kjører den obligatoriske sjuendeplata sammen med KORK. Det er drinking tequila, from a señorita’s shooooooe. Det er musikkens svar på nyhetsbildet, lest kun gjennom overskrifter & det er Piffis allkrydda på ostisen. Det funker, men mangler kanskje litt egenart.

Read the rest of this entry »

, , , ,

2 Comments

Protected: Kompendie SPA6501 – en prøvesmak

This content is password protected. To view it please enter your password below:

No Comments

Huet ut av vinduet, kjerring!

Litt rom i magen, redder alltid dagen. Illustrasjonsbilde fra Haiti.

Søndag 7. april, Santo Domingo. Det er altfor varmt her til å gjøre noe fornuftig. Jeg vil heller snakke om rom, sex og underlige folk man møter på sin vei, her i Det store exotica.

Read the rest of this entry »

,

No Comments

Los indignados – ¿quiénes son y cómo informarse?

Stéphane Hessel painted portrait - Indignez-vous _DDC3125

 

Un video con una propuesta para seguir la lucha de los indignados utilizando el Twitter, el Facebook y otros recursos accesibles. Preparado y dirigido a un curso introductorio sobre la historia y la sociedad de España (SPA1402 – NTNU).

Contenido: videos y enlaces relevantes (texto + audio).

Read the rest of this entry »

, , , , , , , , , , ,

No Comments

Fallece Mario Benedetti

“Cuando me entierren, por favor no se olviden de mi bolígrafo”.  Una producción en memoria del gran escritor uruguayo y kosmonauta lo encontrarás aquí. Somos todos un poco más huérfanos ahora.

No Comments